Peat

19.augustā Jelgavas novada Līvbērzē seminārs „VĒJA ENERĢIJA LATVIJĀ: POTENCIĀLS UN REALITĀTE”

14 / 08 / 2020

Turpinot sabiedrību izglītojošo pasākumu ciklu par Eiropas Zaļo kursu, biedrība “Baltijas Starptautiskā atjaunojamās enerģijas asociācija”, stingri ievērojot šobrīd spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus telpās, šā gada 19.augustā Jelgavas novada Līvbērzē organizē semināru „VĒJA ENERĢIJA LATVIJĀ: POTENCIĀLS UN REALITĀTE”.

Informatīvo pasākumu par zaļās enerģijas ražošanu ar vēja turbīnām biedrība rīko sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un SIA „Laflora”, kas iecerējis attīstīt šobrīd vienu no Latvijā lielākajiem vēja parkiem uzņēmumam piederošajā Kaigu kūdras purvā , vienlaicīgi risinot izstrādātās ieguves teritorijas rekultivācijas problēmu. 

Seminārs notiks Līvbērzes kultūras namā 19.augustā (Jelgavas iela 17, Līvbērze, Jelgavas novads), sākot no plkst. 11.00 līdz 13.00 paralēli ar pasākuma video tiešraidi portālā www.la.lv (skatīt programmu pielikumā). Piesakoties iepriekš, dalība seminārā ir bez maksas, nosūtot pieteikumu uz e-pasta adresi: bireassociation@gmail.com

"Laflora" valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks: ”"Laflora" vēja parks ir ambiciozs projekts un būs līdz šim lielākais privātais vēja parks valstī, kas ar atjaunojamo elektroenerģiju varēs nodrošināt 5% no Latvijas kopējā elektroenerģijas patēriņa gadā. Uzņēmumam tas nozīmē konkurētspējas paaugstināšanu, jo kūdras produktu ražotnei enerģiju spēsim saražot paši, racionāli izmantojot bijušos kūdras ieguves laukus. Tādā veidā vēja parks kļūs par kūdras ieguves radīto emisiju kompensējošu pasākumu. Turklāt tas ir tikai pirmais solis ceļā uz zaļu industriālo zonu Kaigu purvā, kur plānojam izvērst inovatīvu un augstās tehnoloģijās balstītu, klimatneitrālu bioekonomikas produktu ražošanu.” 

Vai vēja parki nav kaitīgi cilvēku veselībai? SIA „Estonian Latvian Lithuanian Environment” jau ilgus gadus strādā ar ietekmes uz vidi izvērtēšanu dažādos lielos starptautiska mēroga projektos, un atzīst, ka sabiedrībā ir virkne mītu, kas apvij vēja enerģijas parkus. „Katrā sabiedriskā apspriešanā daudz diskutējam par vēja elektrostaciju zemās frekvences troksni. Bieži vien tas ir "bubulis", ar ko iedzīvotājus biedē, ka šāds troksnis izplatoties kilometriem tālu, izraisot dažādas saslimšanas utt. Realitātē tā situācija ir būtiski atšķirīga. Proti, jau salīdzinoši nelielā attālumā staciju radītā zemas frekvences skaņa nav lielāka par dabas radīto, un cilvēka veselībai kaitējumu nerada. Šādi piemēri par mītiem ir gana daudz,” un par to seminārā stāstīs vides vērtēšanas uzņēmuma eksperts Oskars Beikulis.

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš pasākumā skaidros, vai ar vēju ražotai enerģijai kopējā tirgū vispār pietiks vietas. „Latvijas patērētājus 2020. gada pirmajā pusē iepriecināja vēja un saules enerģija Centrālajā Eiropā un Skandināvijā - cenas tirgū bija zemākas kā vēl nekad iepriekš. Kaimiņu ieguldījumiem atjaunojamā enerģijā un labai pārvades sistēmai ir nozīme!”, secina plaši pazīstamais eksperts.

Vēja enerģijas attīstības perspektīvas LR Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2030.gadam kontekstā vērtēs Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis. Par ES vadlīnijām tīras enerģijas ražošanā un patēriņā informēs Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomikas padomnieks Mārtiņš Zemītis. Savukārt, „Citadele banka” korporatīvo klientu apkalpošanas daļas vadītājs Genrihs Peršteins pastāstīs par bankas pieredzi un ieteikumiem sadarbībā ar klientiem ilgtspējīgu projektu ieviešanā.

Biedrība pasākumu rīko ar Jelgavas novada domes un „Citadele banka” atbalstu, pasākuma organizēšanā pārvietošanās vajadzībām izmantojot klimata neitrālu, videi draudzīgu elektromobili „Renault Zoe”, ko nodrošina koplietošanas transporta uzņēmums „Fiqsy”.

Pēc klātienes semināra un video tiešraides plānots izbraukums uz „Laflora” vēja parka projekta vietu Kaigu kūdras purvā (tikai ar uzņēmuma transportu!). Pieteikumus lūgums sūtīt laicīgi (vēlākais – līdz 18.augusta plkst. 12.00), jo vietu skaits Covid-19 dēļ ir ierobežots gan klātienes pasākumā, gan kopīgajā izbraukumā.

Ilmārs Randers, BSAEA valdes loceklis (mob. 29496499) 

veja_energija_latvija.jpg (128,22 KB)