Peat

"Laflora" attīstībā investēs 1,5 miljonus

22 / 07 / 2016

Kūdras ieguves uzņēmums «Laflora» 2015. gadu aizvadīja ar 13,701 miljona eiro lielu neto apgrozījumu, kas gan ir mazāk nekā 2014. gadā. Toties pērn uzņēmuma peļņa bijusi krietni lielāka nekā 2014. gadā. Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka «Lafloras» peļņa pērn pēc nodokļu nomaksas pieauga 13 reizes, salīdzinot ar 2014. gadu, un sasniedza 636 640 eiro.

«Kūdras ieguve un uzņēmuma apgrozījuma un peļņas kopsakarības nepieciešams skatīt vairāku gadu garumā. Uzņēmuma peļņa vistiešākajā veidā ir saistīta ar kūdras ieguvi konkrētajā gadā, kas savukārt saistīta ar meteoroloģiskajiem apstākļiem attiecīgā gada sezonā. 2015. gada sezona tika aizvadīta salīdzinoši veiksmīgāk nekā 2014. gada sezona, kas atspoguļojas arī skaitļos – tika iegūti teju 480 000 kubikmetri kūdras pret 2014. gada 260 000 kubikmetriem,» skaidro SIA «Laflora» valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks.

Viņš norāda, ka apgrozījuma samazināšanos konkrētajā laika periodā ietekmēja arī koncentrēšanās uz produkcijas ar maksimālu pievienoto vērtību – kūdras substrātu – ražošanas palielinājumu, kas bija uzņēmuma iepriekšējo gadu mērķis. «Tāpat jāmin fakts, ka bezpeļņas gados notika investīcijas un modernizācija substrātu ražošanas iekārtās, tehnikas iegādē un tehnikas parka atjaunošanā,» norāda U.Ameriks, piebilstot, ka apgrozījuma kritumu pēdējā gada laikā ietekmējusi arī vispārējā ekonomiskā situācija un notikumi Eiropā, tas ir, sankcijas, loģistika un transporta jautājumi. Arī šosezon uzņēmumam ir investīciju plāni: turpināt uzsākto tehnikas parka modernizāciju un ieguldīt tehnoloģiskajās iekārtās. U.Ameriks konkretizē, ka paredzēta papildu frakcionēšanas iekārtas iegāde, kā arī vēl vienas pakošanas līnijas iegāde (2501) un uzstādīšana, investējot līdz 1,5 miljoniem eiro. Paralēli uzņēmums turpinās investēt arī kūdras ieguves platībās, kas nozīmē, ka tiks sagatavotas purva platības kūdras izstrādei (ceļu būvniecība, meliorācija utt.).

2015. gadā «Laflora» veica frēzkūdras un gabalkūdras ieguvi Kaiģu, Drabiņu un Nīcgales kūdras purvos.
LETA